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Questions & Answers
continued

Q: Can I, a qualified claimant, sell my original home
and buy a replacement dwelling with co-owners not
of age 55 and transfer my base value?
A: Yes, co-owners of any age are allowed. However,
the total full market value of your original home will be
compared with the total full market value of the
replacement dwelling for the “equal or lesser value”
test regardless of the fact that you are only a part
owner of the replacement dwelling.

Q: Can two owners sell their separately owned and
occupied properties, combine their base year values,
and purchase one replacement dwelling together?
A: No. There is no provision for combining base year
values. The base year value of only one original prop-
erty can be transferred to the replacement dwelling.

Q: Can two co-owners sell their original residence
they shared and each still qualify for the claim when
each acquires a separate replacement dwelling?
A: No. Only one can receive the benefit. The quali-
fied co-owners must decide between themselves
who will get the benefit. Only in the case of a multiple
unit original property where several co-owners quali-
fy for separate homeownerʼs exemptions may por-
tions of the factored base year value of that property
be transferred to several qualified replacement
dwellings.

Q: Can I sell my original property and purchase a
50% interest in a replacement dwelling and still qual-
ify?
A: No. A partial or fractional interest purchase is not
eligible. The entire interests in both the replacement
dwelling and the original property must be purchased
and sold.

Q: Will the transfer of an original property or acquisi-
tion of a replacement dwelling by gift or devise  qualify
under Section 69.5?
A: A property that is given away or acquired by gift
or devise will not qualify because nothing of value
was exchanged. Section 69.5 requires a “sale” of the
original property and a “purchase” of a replacement
dwelling.

Q: May I sell my original property to my child and
give my child the benefit of the parent-child exclusion
and still transfer my base value when I purchase a
replacement property?
A: No. The parents need to choose to which exclu-
sion they wish to apply their base year value. If the
parents sell to their children and choose to transfer
their base year value to them using the parent-child
exclusion, then the base year value is no longer theirs
to transfer to a replacement residence.

Q: Can a mobile home qualify as either an original or
a replacement dwelling for the base year value trans-
fer?
A: Yes, but only if the mobile home is subject to local
property taxation (LPT). Mobile homes that pay
 vehicle license fees annually (VLF) would not qualify
because they have no base year values.

Q: Can a supplemental tax assessment be issued
when the base year value is transferred from an orig-
inal property to a replacement dwelling?
A: Yes. The law requires that supplemental assess-
ments, both positive and negative, be calculated for
all transactions that result in base-year value
changes. This is accomplished by comparing the
base value transferred from the original property to
the assessment on the replacement dwelling.

Q: After receiving the notice that my application has
been approved, do I still need to pay the existing tax
bills?
A: Yes. All outstanding tax bills on your replacement
property must be paid. They will not be cancelled or
corrected. Any overpayments you make will be
refunded when the claim is processed.

Q: Can new construction completed on a replace-
ment dwelling after the transfer of the base value also
qualify for relief under this section?
A: Yes, provided that the new construction was  
completed within two years of the sale of the 
original property, the assessor is notified within 

 of the completion, and the market value of 
the new construction plus the market value of the 
replacement dwelling when acquired does not 
exceed the market value of the original  property as 
determined for the original claim.
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Revenue & Taxation Code Section 69.5
(Propositions 60, 90 & 110)

Purpose
This pamphlet will acquaint you with Section

69.5 which allows any person age 55 or older or
severely and permanently disabled to transfer the
base-year value of their original property to a
replacement dwelling of “equal or lesser value” that
is purchased or newly constructed within two years,
before or after, the sale of the original property.
The full text of the law can be found in the State of
California Property Taxes Law Guide, Volume 1.

History
Proposition 60 allows for base-year value

transfers to qualified replacement dwellings of
“equal or lesser value” within the same county
and was effective November 6, 1986.

Proposition 90 extended the Prop 60 benefits
to qualified homeowners transferring their base-
year values from other counties and was effective
July 13, 1989 in Alameda County.

Proposition 110 extended the benefits to quali-
fied disabled homeowners and was effective June
6, 1990.

Senate Bill 1692 allows qualified persons who
had prior claims based on age to have a second
claim based on disability effective September 25,
1996.

Requirements
1. At the time of the sale of the original property,
the claimant or the claimantʼs spouse who resides
with the claimant is at least 55 years of age, or
severely and permanently disabled. The claimantʼs
spouse need not be an owner of record of the orig-
inal property. If co-owners, only the co-owner who is
the claimant must be age 55 or disabled.
2. The claimant has not previously been granted,
as a claimant, the property tax relief provided by
this section. (See definition of “claimant”)
The sole exception is where the claimant was first
granted relief based on age 55 and subsequently
became severely and permanently disabled. The
claimant may then qualify for a second claim based
on the disability.
3. The replacement property must be purchased or

newly constructed within two years either before or
after the sale of the original property.
4. The sale of the original property must be a
change in ownership that subjects the property to
reappraisal at its current market value.
5. At the time the claim is filed, the claimant is an
owner of the replacement dwelling and occupies it
as his or her principal place of residence and, as a
result thereof, the property is eligible for the home-
ownerʼs exemption.
6. Either at the time of its sale or at the time it was
substantially damaged by calamity or within two
years of the purchase or new construction of the
replacement dwelling, the claimant was an owner of
the original property and occupied it as his or her
principal place of residence and, as a result thereof,
the property was eligible for the homeowner's
exemption.
7. The replacement dwelling must be of “equal or
lesser value” than the original residence. “Equal or
lesser value” means that the market value of a
replacement dwelling may not exceed:
100% of the market value of the original property if the
replacement dwelling is purchased or newly con-
structed prior to the date of sale of the original prop-
erty,
105% of the market value of the original property if
the replacement dwelling is purchased or newly
constructed within the first year following the
date of sale of the original property, or
110% of the market value of the original property if
the replacement dwelling is purchased or newly
constructed within the second year following the
date of sale of the original property. The market
value of the original property may include indexing
adjustments.
Unless the replacement dwelling satisfies the “equal
or lesser value” test, no benefit is available, not
even a partial benefit.

To Apply
To apply and receive full relief the completed

form and required documents must be filed with the
assessor within three years of the date the replace-
ment dwelling is purchased or newly constructed. If
a claim is not filed within the three years prospective
relief can be granted from the year the claim is filed. 

This claim is not open to public inspection.

To Rescind
To rescind a claim a written notice of rescission

must be delivered to the assessor within certain
time limits. A fee may be required.

Definitions
“Claimant” means any person claiming relief pro-
vided by this law and their spouse if the spouse is
also a record owner of the replacement dwelling.
“Person” means any individual, but does not
include any firm, partnership, association, corpora-
tion, company, or other legal entity or organization
of any kind except that the claimant(s) may hold
their residence in trust for themselves.
“Severely and permanently disabled person” is
any person who has a physical disability or impair-
ment, whether from birth or by reason of accident or
disease, that results in a functional limitation as to
employment or substantially limits one or more
major life activities of that person.
“Original property” and “Replacement
dwelling” means place of abode that is owned and
occupied by the claimant as his or her principal
place of residence. Each unit of a multi-unit
dwelling is considered a separate dwelling for claim
purposes.
“Sale and Purchase” mean “a change in owner-
ship for consideration”.
“Market value of the original property” means its
market value at the time of its sale or immediately
prior to its damage by calamity if it was sold in its
damaged state.

Questions & Answers
Q: When making the “equal or lesser value” test, is
a simple comparison of the sales price of the origi-
nal residence and the purchase price or cost of new
 construction of the replacement dwelling all that is
needed?
A: Generally, when a property is sold on the open
market its sales price is considered market value.
However, because sale/purchase prices or costs of
new construction are not always the same as mar-
ket value, the assessor may have to determine the
market value, which may differ from the
sale/purchase price or cost of new construction.
Note: Only the market value of the primary resi-
dence and its related improvements are used for

the “equal or lesser value” test. For single unit prop-
erties this represents the total value of the property.
For residential properties with commercial uses or
extra living units the appraiser must deduct the mar-
ket value of those portions for the “equal or lesser
value” tests. (See example below)

Q: The claimant sold his original two-unit property
that consisted of his primary residence and a sec-
ond unit and purchased a replacement dwelling.
What portion of his sold property will qualify as the
“original property” for the “equal of lesser value”
test?
A: For the “equal or lesser value” test, the “original
property” consists of the claimantʼs primary resi-
dence (land and improvements). The market value
of the second unit (land and improvements) would
be deducted from the market value of the total prop-
erty. Only the amount of the indexed base value
allocated to the original residence would be trans-
ferred.

Q: If otherwise qualified, will I meet the “equal or
lesser value” test if I sold my original residence July
20, 1999 for $350,000 and purchased my replace-
ment dwelling May 3, 2000 for $365,000? Both
properties were bought and sold for market value.
A: Yes. The replacement dwelling was purchased
within the first year following the sale of the original
and its purchase price did not exceed 105% of the
market value of the original residence ($350,000 X
1.05 = $367,500). (See requirement No. 7)

Q: Can an otherwise qualified owner buy a vacant
lot and then build a new replacement dwelling and
 qualify?
A: Yes. As long as the completion of the new
dwelling took place within two years, either before
or after, the sale of the original property. The pur-
chase of the lot can take place at any time before
the completion of new construction. For the “equal
or lesser value” test the total market value of the
replacement property (land and improvements) is
determined as of the date of the completion of the
new construction.


